Konstruktiv kommunikation i akroyoga

Written 10/04/2020 byRolf Meier

For mange handler akroyoga om at have det sjovt, lege og dele tid med skønne mennesker. Men hvis kommunikationen bliver træg, kan akroyogaen hurtigt gå hen og blive frustrerende.
Kommunikationen er et af hovedelementerne i akroyoga. Akroyoga-undervisere og -udøvere taler ofte om vigtigheden af god kommunikation. Men hvad er god kommunikation i akroyoga? Og hvordan kommunikerer man konstruktivt og respektfuldt, når man laver akroyoga? Her følger nogle bud på dette.

Generelt:

G1. Positiv stemning

Tag ansvar for at din egen kommunikation er respektfuld og positiv overfor dem, du arbejder med, og også overfor andre, som måtte være i nærheden. Dit kropssprog og tonen i din stemme bidrager ofte mere til kommunikationen, end ordene der siges.

G2. Gør din partner god og udvis gensidig respekt

At starte med en tanke som: ”Hvad kan jeg gøre for at det bliver nemmere for dig”, kan være et godt udgangspunkt for kommunikationen. Udvis respekt overfor dem, du arbejder med. Hvis en person siger ”nej” eller spørger efter en spotter, så efterkom deres ønske.

G3. Rum for læring

Læring er, hvad der sker i en persons hoved og krop, og ikke hvad der kommer ud af munden på den, som giver feedback. Fokusér på at kommunikere det, som modtageren kan profitere af at høre, og giv modtageren ro til at bearbejde det.

G4. Forfølg det samme mål

Kommunikationen kan ofte blive frustrerende, hvis man forfølger forskellige mål. Gør jer klart, at I har samme forståelse af, hvad der skal til at ske.

Basen:

B1. Start med din egen alignment

Når en flyver er asymmetrisk, er det ofte, fordi flyveren kompenserer for en base, der er ude af alignment.

B2. Respektér et ”nej” og tag ansvar for sikkerheden

Tryghed og tillid er essentielle i akroyoga. Respekter når en flyver udtrykker ønske om en spotter, og ligeledes selv tilkald en spotter og tag de fornødne sikkerhedsforanstaltninger, så sikkerheden er i orden både for dig og din flyver.

B3. Kropskommunikation

I mange tilfælde kan det støtte kommunikationen at bruge kropssignaler. Et tryk i hånden er lettere at forstå end fx at sige ”venstre” eller ”højre”. Fx kan et tryk i begge hænder på samme tid være en behagelig måde at sige: ”Jeg går i gang nu”.

Flyveren:

F1. Fortæl hvad du gør

Som flyver er du i den mest udsatte position. Den første person til at passe på dig er dig. Informér din base, inden du starter på en ny bevægelse. Flyvere kan have for meget tillid til deres base, og de kan stresse basen ved at være hurtigere og mere risikovillig, end basen er tryg ved.

F2. Pas på din base

Som flyver er du i den mest sårbare position, men du har stadig ansvar for at passe på din base, når du falder. Tag ansvar og tilkald spotter ved behov eller udskyd øvelsen, indtil forholdene tillader en forsvarlig udførsel.

F3. Kommuniker med spotteren

Vær sikker på, at spotteren er med på det, der foregår, og er i stand til at give den nødvendige spotning, når det uforudsete sker.

Spotteren:

S1. Vær klar på det som skal ske

Vær sikker på, at alle er enige om det, der skal ske, hvor du som spotter skal være placeret, og hvordan du forventes at gribe ind.
Fald og uheld sker pludseligt. Vær fokuseret og stå tæt på din flyver og base med hænderne klar.

S2. Giv rum til at basen og flyveren kan kommunikere

I mange tilfælde er det mere effektivt at lade basen og flyveren kommunikere uden indblanding fra spottere. Vær hensynsfuld omkring, hvornår og hvordan du indgår i deres kommunikation. Det kan være en god ide at starte med et spørgsmål som: ”Ønsker I at høre, hvad jeg ser?”.

S3. Tag fat når det er nødvendigt

Så længe en spotter er i fysisk kontakt med flyveren, kan hverken basen eller flyveren mærke, hvor balancen er. God spotning er at gribe ind, når det er nødvendigt. Hvis et flow skal fortsætte efter en indgriben, er det vigtigt, at spotteren bringer basen og flyveren tilbage i balance, og derefter informerer basen, når spotteren har sluppet flyveren.

Akroyoga handler om det, du gør her og nu. Vær nærværende og hav det sjovt 🙂

God fornøjelse 🙂